La fàbrica de L’Anònima es va començar a construir el 1893 en un solar del carrer Llussà on anteriorment hi havia hagut el Teatre del Buen Retiro. En els seus orígens l’edifici va ser ocupat per la Companyia d’Enllumenat que el 1910 es va transformar en la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat (CAME). Aquí sorgí el nom popular que ha arribat als nostres dies.

El 2014 la fàbrica passa a ser propietat de l’Ajuntament de Manresa i queda en desús. El 2017 una sèrie d’agents del Centre Històric de Manresa vinculats a la cultura i amb inquietud per la transformació social vam detectar una sèrie de necessitats en l’àmbit creatiu de la ciutat així com la necessitat de treballar en els reptes de l’entorn. Aquest plantejament va donar lloc al naixement del Festival Artístic del Barri Antic de Manresa, una eina que actua com a espai de debat i construcció d’una idea: la implementació d’un centre dedicat a l’ús de la cultura com a eina de transformació, gestionat per la comunitat implicada i arrelat a l’entorn.

A inicis de 2023 l’Ajuntament de Manresa fa pública la decisió de dedicar l’equipament a tres usos al voltant de la creativitat i la creació: l’agència de desenvolupament municipal, una nau polivalent d’ús cultural i diversos espais destinats a la creació transformadora en la proposta liderada pel FABA. Al mateix temps s’anuncia la rehabilitació integral de l’equipament amb el suport dels fons Next Generation de la Unió Europea.

La configuració d’espais cedits dóna espai a 4 grups d’usos sota la gestió del projecte de creació transformadora als semisoterranis:

  • Espai d’arts escèniques (exhibició, art i creació). Una sala per a propostes de petit i mitjà format una necessitat reclamada històricament a la ciutat de Manresa per donar espai als projectes culturals de base. (112m2)
  • Espai polivalent per a creació escènica, creació ‘bruta’ (makers, taller, instal·lacions) i exhibició. Una sala al servei de la polivalència, residències temporals, tallers, mediació artística… (175m2)
  • Coworking ‘net’. Espai de treball per a reunions i creació davant d’ordinador (120m2)
  • Oficina de gestió de l’activitat i punt de trobada social. Espai de treball per a la gestió del projecte, així com espais de trobada per a la comunitat local. (57m2)

A data de 2023, s’està treballant en la formalització i definició del model de gestió, juntament amb altres agents de l’entorn, implicats en diverses intensitats i amb l’objectiu de fer efectiva la cessió al acabar les obres, és a dir, a inicis del 2025.

Desplaça cap amunt

Vols estar al dia de tot el que passa al FABA?

Subscriu-te a la nostra newsletter!